Supervisie
Bij de supervisie reflecteer je op je eigen beroepsmatig handelen; je ervaringen in het werk. Je beroepsrol en je persoonlijke beleving en reacties komen daarin samenen
zijn onderwerp van gesprek.
Het doel van supervisie is dat jij als professional het beste
uit jezelf haalt, waarbij je je eigen sterke punten verder ontwikkelt en je zwakke punten herkent en goed kunt hanteren.
Voor wie?
Je kunt bij mij terecht voor supervisie in het kader van:
- Postacademische opleidingen zoals de opleiding tot:
- Orthopedagoog-generalist
- GZ-Psycholoog
- Schoolpsycholoog
- Psycholoog K&J
- Herregistratie bij het SKJ als master-orthopedagoog
- Ontwikkeling van jezelf als professional,
los van opleiding of herregistratietrajecten
Individuele supervisie of groepssupervisie
Ik geef zowel individueel supervisie als aan
kleine groepen (van maximaal 3 supervisanten).
Bij de individuele supervisie is er alle ruimte om in te gaan op jouw vragen en dilemma’s.Vaak kiezen supervisanten voor dubbele sessies (1,5 uur face-to-face), één keer per 3 weken. Dit hangt mede af van de eisen van de opleiding /herregistratie en de individuele wensen.
Groepssupervisie aan 2 of 3 supervisanten duurt gewoonlijk
2 uur. Bij groepssupervisie ervaren de supervisanten vaak (h)erkenning in elkaars dilemma’s en kunnen zij van ieders oplossingen leren. Het verdelen van de tijd over de inbreng door de supervisanten wordt tijdens de bijeenkomst gezamenlijk bepaald.
De frequentie van de bijeenkomsten hangt af van de eisen
van de opleiding/herregistratie en de wensen van de groep.
Werkwijze
De werkwijze bij de supervisie is Progressiegericht (Oplossingsgericht), Systemisch en Narratief.
In de supervisie bespreken we vaak situaties in het werk die goed zijn verlopen. Dit helpt heel concreet te maken wat je invloed is geweest, zodat je dit vaker kunt inzetten: Wat deed jij dat toen goed werkte? Hoe heb jij dat aangepakt?
De twijfels, problemen en lastige dilemma’s die de supervisant inbrengt, komen natuurlijk ook uitgebreid aan bod.
Centrale vraag is dan: Hoe is deze situatie een probleem voor jou?
We onderzoeken samen wat voor jou in andere situaties helpend is geweest en of daarbij nieuwe inzichten kunnen ontstaan over het ingebrachte probleem.
Binnen de overkoepelende Progressiegerichte benadering, kan het soms ook nuttig zijn om terugkerende thema’s van de supervisant verder te onderzoeken. Dat kan b.v. door het maken van een opstelling of het bespreken van belangrijke waarden/overtuigingen die je van vroeger hebt meegekregen.
Dit kan je weer de ruimte geven om keuzes te maken: moet ik die overtuiging van vroeger wel meenemen naar mijn werk? Of kan ik in de toekomst andere keuzes in maken?? Hoe kan ik dat aanpakken, is me dat al eens gelukt? Hoe dan?
Het supervisietraject
Als je overweegt om bij mij supervisie te gaan volgen, dan kun je het volgende verwachten:
Gewoonlijk start de supervisie met een (gratis) kennismaking. Hierbij maken we persoonlijk kennis en worden de leervragen – voor zover al bekend – besproken. Ook geef ik meer uitleg over de werkwijze en schat ieder in of er een goede basis is om het supervisietraject te starten.
Tijdens het traject wordt herhaaldelijk kort stilgestaan bij de samenwerking en de verwachtingen: zijn we op de goede manier bezig en levert het je voldoende op?
In het begin van het supervisietraject is er veel aandacht voor het inventariseren van de leervragen en wordt de balans opgemaakt van zaken die je al goed afgaan en die waar je last van hebt.
Bij elke bijeenkomst is er aandacht voor je positieve werkervaringen èn voor de vragen en problemen die je als supervisant zelf inbrengt. Daarbij worden werkvormen en visualisaties ingezet die helpen om op een andere manier te kijken naar het ingebrachte probleem. Zo krijg je weer ruimte, andere inzichten en praktische ideeën om vooruit te komen.
De supervisant maakt een reflectieverslag over elke bijeenkomst. Dit helpt om inzichten vast te houden en te integreren en om je voor te bereiden op de volgende bijeenkomst.
Kosten
De kosten voor individuele supervisie zijn 105 euro per uur, excl. 21% BTW.
Daarvan zijn 45 minuten face-to-face contact en 15 minuten voor- en na-bereidingstijd. Meestal wordt gekozen voor een dubbele sessie, waarbij er dus 90 minuten face-to-face contact is.
De kosten voor groepssupervisie zijn o.a. afhankelijk van het aantal groepjes per organisatie en kunnen worden opgevraagd via schoenmakers@supervisie-en-meer.nl
Reviews
"Door de veilige en open sfeer die Jeannette weet te creëren en de progressiegerichte manier van werken is er ruimte voor verheldering, luchtigheid, stilte, verwondering, verduidelijking, verdieping, eigenaarschap. Door haar vragen en de methodes die zij inzet worden alle voorwaarden geschapen om tot inzichten te komen en zo aan je persoonlijke ontwikkeling te werken."
"Ik heb bij Jeannette een supervisietraject doorlopen dat in het teken stond van het (her)ontdekken van eigen kracht en kwaliteiten en vanuit eigen regie hieraan (nieuwe) invulling geven. Deze ontwikkelingstocht was voor mij verrijkend en steunend, vooral ook omdat er ruimte was voor humor en luchtigheid naast de verdieping in de serieuze gesprekken!"
"Door de warme persoonlijkheid van Jeannette voelde ik me vanaf moment 1 op mijn gemak. Door de oplossingsgerichte accenten in de supervisie ben ik in staat om minder lang in probleemanalyses te blijven hangen en beter in staat om uit de 'dramadriehoek' te blijven. Hiermee is mijn rol binnen mijn werk krachtiger en positiever geworden. In het supervisietraject was Jeannette in staat om mij afstand te doen laten nemen van het 'dagelijkse' en mij aan het denken te zetten over mijn rol en positie binnen mijn werkplek. Ik ben kwaliteiten van mezelf gaan ontdekken die ik eerder nog niet zag"
- Contact
- Drs. Jeannette Schoenmakers
- De Meeren 8, 5581 TA Waalre
- schoenmakers@supervisie-en-meer.nl
- www.supervisie-en-meer.nl
- IBAN: NL93INGB0794078370
- Algemene Informatie
- Algemene voorwaarden
- AVG verklaring
- KVK: 72141832
- BTW-NR: NL001532970B41
- BIG: 49050216926
- NVO: 5926